PASSION ÖPPNAR SKOLA

Det började med 20 gatubarn och ett hyrt klassrum..

Baobab School drivs av den ideella föreningen Baobab Schools i nära samarbete med föreningen Positive Footsteps. Eldsjälen Rico Persson startade projektet 2006 och har varit projektledande sedan start.

Genom att föra samman våra egna stora intressen, musik, kärlek och hållbar utveckling har vi skapat olika arrangemang inom musik och kultur för att med insamlade medel kunna hjälpa barn i extremt fattiga länder.

Med gemensamma kunskaper, erfarenheter och insatser har vi tillsammans skapat vårt årliga evenemang Baobab Festival, som i sin tur lett till grundandet och utvecklandet av Baobab School i Guinea Conakry. Skolan har idag 14 anställda lärare och ger 863 barn möjligheten till skolgång varje dag.

Efter att ha drivit och utvecklat Baobab School helt utan ekonomisk hjälp i 7 år var det dags att ställa frågan utåt:
Vi kan göra det här – vad kan ni göra?

Vår första sponsor Ridgeback Business Development kom in i bilden 2014 och bidrar med ekonomisk hjälp och stöd i utvecklingen av projektet.

Vi vill på detta sätt statuera ett exempel på att ALLA kan göra skillnad, och samtidigt så ett frö och en utmaning till andra att använda sin egen passion för att bidra till en bättre framtid för alla.


Många eldsjälar

Vi arbetar aktivt med att organisera olika events och kampanjer där vinsten går till att driva och utveckla Baobab School. På Positive Footsteps välkomnas volontärer inom många olika områden, där vi tar vara på varje individs intressen eller kunskaper för att aktivera på ett utvecklande sätt, både för individen och för våra arrangemang. Varje år engagerar sig ca 200 volontärer vid olika sammanhang.


NÅGRA FRÅN TEAMET

Mira Wångdahl

Eldsjäl

Mira spatserar runt barfota mest hela tiden och vet allt om vilda ätbara växter. Mira älskar att dansa och att sprida goda vibbar omkring sig.

Linda Bartlett

Styrelse

Linda Bartlett är en kvinna som har många järn i elden. Hon älskar att baka, och har även skytte som intresse. Linda är också med i styrelsen.

Matteus Bartlett

Fotograf
och styrelse

Matteus är en aktiv eldsjäl i Baobab School sedan 2010 och står för merpartern av alla offentliga bilder från Baobab School.
Förutom att fotografera gillar Matteus att gå långa promenader med hunden.

Johan Alexandersson

Uppstart i Sverige
och Vice ordförande

Johan älskar att laga mat, spela musik
och umgås med sin familj ute på gården.
Aktiv i Baobab Schools sedan 2010.

Rico Persson

Grundare och ordförande för Baobab Schools

Pappa till sin älskade dotter och följeslagare Eija Luna 8 år.
Spelar musik och tycker att livet
är allmänt härligt.
Brinner för att göra världen
till en bättre plats.

Kontakt
rico@baobabschools.com
0709-602722

BAKGRUND

DET BÖRJADE MED MUSIK
År 2004 åkte Rico Persson ner för första gången till Guinea Conakry, i syfte att lära sig mer om de livliga afrikanska rytmerna och dansen som har sitt ursprung från Västafrika. Den musikerfamilj han bodde hos delade med sig av sin halmmadrass, och tillsammans sov de 6 personer i deras lilla skjul, åt tillsammans, blev sjuka i malaria tillsammans, studerade musik, och blev med tiden väldigt nära vänner.

Här levde han halva året, för att sedan resa tillbaka till Marbella i Spanien, där han bodde halva året. Kontrasten var enorm. Det överflöd man möttes av väl tillbaka i Marbella satte igång många funderingar i huvudet på honom och insåg att han var tvungen att göra någonting. Vad visste han inte då.

BAOBAB FESTIVAL STARTAS
Tillsammans med personalen på det musikcafé han jobbade på satte de sig ner för att fundera på vad de kunde göra. För vad kunde de göra? De var ju bara ”vanliga personer”..De beslöt sig för att tömma kakburken, göra ett litet hål i locken, för att sedan lägga all dricks de fick in från serveringen. Detta skulle bli deras bidrag. Till vad visste de fortfarande inte. Innehållet i kakburken växte dock snabbt, och snart var den full med mynt. De började tänka på nästa steg.

Vännerna ringde runt till andra musikervänner i Marbella och organiserade en stödkoncert där de själva uppträdde tillsammans med sina vänner. Detta evenemang fick namnet Baobab Festival. Denna dag samlades blygsamma 1.400 euro som följde med i strumplästen på väg ner mot Guinea ett par veckor senare.

BAOBAB SCHOOL – FÖRSTA KLASSRUMMET
Väl i Guinea och byn Coza där Rico bodde visade det sig att det stod en lokal ledig, det fanns ett antal utbildade lärare i byn, men ingen av dem hade något jobb eftersom att väldigt få hade råd att betala för skolgång. De beslutade sig för att hyra lokalen, anställa en av lärarna, och så började de måla, snickra skolbänkar och skaffa skolmaterial. Dörrarna till detta första klassrum öppnades i April 2007 med möjlighet för 20st barn att få ta del av grundskoleundervisning.

PROJEKTET BLIR STÖRRE
Tillbaka i Marbella blev detta mycket uppmärksammat. De hade under en enda kväll njutit av god musik, dans, mat och dryck, och på grund av detta kunde nu 20 barn i Guinea få lov att gå i skolan! Artister från olika håll började ringa för att kunna medverka med deras musik till nästa upplaga av eventet Baobab Festival, folk hörde av sig och vill vara delaktiga i projektet, både i organisation och som volontärer.

Detta bidrog till att denna lilla konsert som vi kallade för Baobab Festival snart växte sig större. 2010 flyttade Rico till Malmö och tog med sig konceptet för att introducera i Sverige.
Föreningen Positive Footsteps startades och blev drivande i projektets fortsatta utveckling.

863 BARN I SKOLAN
Projektet har blivit större för varje år med ständigt nya engagerade aktörer och eldsjälar i Sverige, samt med föräldrars bidrag i Guinea. Med allas gemensamma kraft har vi lyckats vidareutveckla Baobab School till 14 lärare och 863 barn som idag kan gå i skolan varje dag.
TACK ALLA – TILLSAMMANS KAN VI!!

DITT ENGAGEMANG GÖR STOR SKILLNAD
FÖR BARNEN I BAOBAB SCHOOL.
BLI EN DEL DU MED!


KONTAKTA OSS!

ETT LITET STEG KAN BESTIGA ETT BERG

Det kostar ca 300kr för ett barn i Guinea att gå i skolan i 1 år

Vi har alla möjligheten att göra en positiv skillnad i vår värld.
När som helst och var som helst.
Oavsett vem vi är.

”Jag är en person som du inte känner, men jag är redo att hjälpa dig..”

De positiva känslor som genereras då vi hjälper någon annan
höjer vår egen känsla av glädje..